Vill ha
Varför ???

Suck stånk och stön... Varför säger jag bara ? varför.. Kollar man, jag på hästannonser flera gånger dagligen.

Nu har jag verkligen hittat en pang häst, femgångs sto, men fin 1a klass bedömning, till rimligt pris. Gaaaah jag vill ha. Men jag har inte råd, men ändå så drömmer jag. Om mitt femgångssto, lycka vore att kunna köpa denna. Har även sett den irl, och man får verkligen gåshus en riktigt Carro häst.

En dag ska jag ha mitt femgångssto, det är ett som är säkert. Den dagen är när drömmar blir till verklighet = ren lycka !Inspirerad av en av värdens bästa !

En av mina absoluta favorit instruktörer är utan tvekan, Atli Gudmunsson, hans tänk kring ridning och hantering av hästar är något jag gillar skarpt.

I det senaste numret av islandshästen så är det ett långt repotage om just Atli, och när jag sitter i soffan och läser, så tycks jag nästan höra hans röst, den som har skrivit artikeln har verkligen fångat Atlis ord. Själv kan jag inte annat än att bara hålla med.


Det jag gillar bäst i hans tänk är att man inte ska använda tyglarna mer än nödväningt, som han brukar säga "grundtygeltaget är alltid löstygel" om man sedan vill säga något till hästen, tex böj halsen, sänk dig då är det ok att ta tygeln men så fort du får en possitiv reaktion så måste du belönar du den. För att kunna bli bra så måste du belöna hästen när den ger en possitiv reaktion, absolut inte en negativ.


Detta ridsätt passar Örn alldeles utmärkt, han är en häst som säger till så fort man ställer krav, håller tygeln för hårt osv. Han bli då arg, slänger med huvudet och går inte att få någon harmonisk kontakt med, men rider jag istället med mjukhand, lös grudtygel så, är det som att han säger :

- Äntligen har du fattat, att det är så här du ska rida mig.Givetvis så har jag kontakt med tygeln när jag ska böja, om han nyper fast i bettet osv. Men aldrig dra i tygeln utan, vibrera med handen tills han släpper. Jag kommer aldrig bli starkare än Örn, hur mycket jag än försöker, och en dragkamp leder ju dessutom inte till en vacker, avslappnad häst som jag vill ha, nej vibbrerande hjälper ska man använda sig av, och det är hästen själv som berättar hur hårt du måste vibrera för att få en reaktion.


Nej, nu har jag verkligen inte tid att sitta här och skriva. För nu är det dags att fara till stallet och rida. Galet kul..